Černý bez

Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
newerMore
mimozemský/á
Příspěvky: 811
Registrován: 19 čer 2008 19:13
Kontaktovat uživatele:

Černý bez

#1 Příspěvek od newerMore » 01 čer 2011 21:40

“Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni”

Medicina.cz - Bez černý
POZOR: Čerstvé plody jsou jedovaté, tepelná úprava jed neutralizuje. Jedovaté jsou i listy a kůra.
42 receptů z černého bezu - http://komteska.webgarden.cz/receptar-bezinka

Bezinkový čaj ze sušených květů
3 lžičky drogy zalijeme šálkem vroucí vody a přikryjeme. Necháme asi 20 minut ustát, scedíme a vypijeme. Čaj si tímto způsobem připravíme 3× denně.

Nevařená bezinková šťáva
25 květů černého bezu propláchneme pod tekoucí vodou, vytřepeme a naložíme do 2 litrů studené vody. Necháme 24 hodin vyluhovat, přecedíme přes plátno a tekutinu osladíme 2 kg cukru. Přidáme trochu kyseliny citrónové a promícháme. Když se cukr rozpustí, slijeme do lahví a uchováme v chladu. Používáme do vody nebo minerálky.

Bezinková limonáda podle bylináře Pavla
Do 5l vody přidat 1,5kg cukru a 2 velké plátky citronu bez jader a povaříme do rozpuštění cukru Přidáme do odstavené horké tekutiny 10 bez. květů a necháme vychladnout.. Poté přelijeme do nádoby a necháme 8–10 dnů kvasitna teplém místě. Následně opatrně slijeme do čistých lahví, zazátkujeme a uložíme v chladu.

Bezinkový likér
Do kastrolu dáme 1 litr vody a 2 litry opraných a okapaných plodů. Povaříme 20 minut, přecedíme a přidáme 1 kg cukru. Opět 20 minut povaříme, přimícháme 1 balíček vanilinového cukru a 1 lžíci mleté kávy. Vaříme ještě asi 5 minut a necháme vychladnout. Přilijeme 1/2 l rumu nebo vodky a likér stočíme do lahví, které uchováme v chladu a temnu.

Bezinková marmeláda
Suroviny: 1 kg kuliček bezu, 1 kg cukru, 3 dcl vody, 1g kyseliny citronové
Plně zralé plody obereme a umeleme na masovém strojku, osladíme cukrem, zalijeme vodou a vaříme do potřebné hustoty. Před dokončením přidáme kyselinu citronovou a plníme do sklenic.

Povidla z bezinek
Oprané a okapané plody černého bezu prolisujeme a šťávu přecedíme do kastrolu. Přisypeme cukr, na 1 kg šťávy počítáme asi 170 g cukru. Vaříme za stálého míchání a během vaření sbíráme pěnu. Horká povidla plníme do sklenic, které zavíčkujeme nebo povážeme.



Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host