Chov ovcí - fakta a výhody

Permakulturní pěstování zemědělských plodin a chov milovaných zvířat
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Razielka
říční
Příspěvky: 29
Registrován: 19 čer 2008 20:12
Kontaktovat uživatele:

Chov ovcí - fakta a výhody

#1 Příspěvek od Razielka » 09 črc 2008 20:50

Chov skopového
Ovce jsou nejlepší biosekačky trávy. Skopové maso je lehce stravitelné, oblíbené jsou ovčí sýry, vlna je dokonalá BIO izolace :)

MASO
Bahnice, chovaná pouze pro produkci jatečných jehňat, je schopna poskytnout chovateli při velmi dobré
úrovni chovu v průměru 1,4 – 1,5 jatečného jehněte za rok. Při průměrné živé hmotnosti jehňat 35 kg při prodeji a ceně 45 Kč za kg živé hmotnosti je tržba za roční produkci od jedné bahnice cca 2 200 Kč. (ceny pouze orientační, aktuální ceny viz níže)
Při chovu masných ovcí ve srovnání s ovcemi dojnými není nutno ovcím věnovat pravidelný čas ráno a večer. Neznamená to však, že by nevyžadovaly každodenní péči a dozor. Při racionálním způsobu chovu je jeden člověk bez větších problémů schopen zvládnout 200–250 ks bahnic.

OVČÍ MLÉKO
Ovčí mléko je biologická tekutina obsahující okolo 200 účinných látek: 20 aminokyselin, 60 mastných kyselin, 45 minerálií a oligoelementů, 25 vitaminů, 5 sacharidů, dále enzymy a hormony. Je bílé nebo nažloutlé barvy a příjemné nasládlé chuti. Ovčí mléko je bohaté na vitaminy A, B1, B2, B12 a C. Má vysoký obsah kyseliny orotové (připisují se jí protirakovinné účinky), železa a zinku (Viagra).

Svým složením se ovčí mléko liší od mléka jiných savců. Vzhledem k ideálnímu poměru tuku, bílkovin – aminokyselin, mastných kyselin, vitaminů, enzymů a hormonů je velmi výživné. Přímá konzumace se doporučuje jen výjimečně v případech vážného onemocnění zažívacího traktu jako energetická a výživná „bomba“. Je vhodné k výrobě sýrů, kdy při zpracování osvědčeným postupem neztrácí výrobek hodnoty obsažené v mléku a navíc je lehce stravitelný. Výrobků z ovčího mléka není v současné době dosahována nadprodukce a ovčí mléko není předmětem regulace Evropské unie. Cena hrudkového sýra se pohybuje na úrovni kolem 150 až 190 korun za kilogram, cena tvrdých sýrů začíná na hranici 210 korun za kilogram. Při těchto cenách je dojení ovcí a zpracování ovčího mléka ekonomicky zajímavé. Ovčí mléko lze zpracovávat v domácích podmínkách na tvaroh, jogurty, kefírové mléko, ochucené mléko i zmrzlinu
Tržní produkce mléka se u bahnic pohybuje od 120 do 150 l za dojnou sezónu (květen – září). Při výkupní ceně mléka cca 20 Kč/l by se tedy tržba za mléko od jedné bahnice měla pohybovat kolem 2 400 Kč. Pracovní náročnost při strojním dojení není vysoká. Jeden člověk je schopen při klidném pracovním
tempu podojit 100 ovcí za 1 hodinu. Dojení se provádí dvakrát denně, denní časová náročnost obsluhy stáda 100 ks ovcí je tedy 2 hodiny dojení a 1–2 hodiny příprava, mytí a desinfekce dojícího zařízení.
Bahnice produkující mléko poskytne chovateli tržbu za mléko a za jehňata. Při dobré chovatelské úrovni je tedy možno utržit za produkci od jedné bahnice až 4 000 Kč. Tržba od jedné dojné bahnice tedy představuje skoro dvojnásobnou tržbu, kterou je možno získat od bahnice chované pouze pro produkci jatečných jehňat.

VLNA
Každá ovce se musí minimálně jednou za rok ostříhat, čímž vzniká problém realizace vlny. Vlna jemných sortimentů je v současnosti prodejná za 10-25 Kč za kg, a to jen ve větším objemu.

Okrajovou možností je ruční domácí zpracování na vlněné výrobky. Základní technikou ručního zpracování vlny je plstění, kterým je možné vyrobit klobouky, čepice, papuče a mnoho dalších výrobků. Tradičním zpracováním je výroba příze na pletení nebo tkaní. Vlnu je možno různě barvit. Při ručním
zpracování není omezena fantazie zpracovatele. Tato práce není náročná na vybavení, ale vyžaduje velké množství času.

Nadějí pro chov ovcí je stavební průmysl, kde je možné využít ovčí vlnu jako prostředek teplené izolace.
Ovčí vlna je dokonale ekologický a zdravotně nezávadný materiál pro výrobu kvalitních stavebních izolací určených k zateplování budov, má srovnatelné tepelně izolační vlastnosti jako minerální izolace. Ovčí vlna je velmi vhodná pro dodatečné izolování vnitřních prostor, zejména podkroví. Je možno ji připevňovat na šikmé i kolmé plochy. Při práci s ovčí vlnou se neuvolňují žádná ostrá vlákna, která by poškozovala sliznice a pokožku. Izolujícím elementem je jednoduše stabilní vzduch mezi vlákny.

Výhody izolace z ovčí vlny:
-Izolační vlastnosti řadí ovčí vlnu mezi nejlepší izolační materiály.
-Ovčí vlna na sebe dokáže vázat značné možství vody (až 20%) s minimálním vlivem na své tepelné izolační vlastnosti, tuto pohlcenou vodu postupně uvolňuje. Vzhledem k této hygroskopičnosti vlny je možno používat izolace z ovčí vlny v teplé části termoizolační soustavy, a to k vyrovnávání vlhkosti v místnosti s vlhkostními rázy způsobenými provozem v budově.
-Nevyžaduje použití parotěsné zábrany, která by bránila přirozenému klimatizačnímu účinku a prodyšnosti domu - vlna dýchá.
-Ovčí vlna má samozhášivou schopnost, sama nehoří, škvaří se.
-Použitím tuzemské vlny k výrobě izolace přispívá k udržení a obnově tradičního rázu krajiny v podhorských oblastech.
-Manipulace je příjemná, nekouše a není potřeba ochranných pomůcek.
-Výroba je energeticky nenáročná, šetří životní prostředí, je obnovitelná, recyklovatelná, neobsahuje žádné škodlivé látky.
-Izolace z ovčí vlny jsou napuštěny bežně používáným textilním protimolovým přípravkem.

Zaizolováním objektu snížíme jeho energetickou náročnost se všemi důsledky (snížení emisí CO2, SO2, NOX, prachu). Využijeme-li tuto izolaci obnovitelného zdroje, přenecháme našim potomkům něco málo z ropy, čediče a jiných nerostných surovin navíc. Příroda si s ovčí vlnou - biologicky odbouratelným materiálem - v případě nutnosti snadno poradí. V porovnání s konvenčními izolačními materiály je příprava ovčí vlny k izolaci energeticky méně náročná. Přitom izolujícím elementem je jednoduše stabilní vzduch mezi vlákny.
http://hajenka.koprivnice.org/download/Vlneny_dum.pdf



SROVNÁNÍ OVCÍ SE SKOTEM
Ekonomické výhody:
Ve srovnání s chovem masného skotu je chov ovcí méně náročný na počáteční investice a tyto investice se začnou mnohem rychleji navracet díky kratší době nástupu chovné dospělosti, tedy době zařazení do plemenitby, a mnohem kratší době potřebné k dosažení jatečné zralosti zvířat. Jehnice poprvé apouštíme
ve věku 10-12 měsíců u raných plemen, u ostatních plemen ve věku 16-18 měsíců. Jalovice se poprvé zapouští ve věku 18-21 měsíců. Březost u ovcí trvá 5 měsíců (150 dní), u skotu 9 měsíců (285 dní). Doba potřebná pro dosažení jatečné zralosti je u jehňat 5–6 měsíců, u skotu 15–18 měsíců. První tržba za
prodej jatečných zvířat se u ovcí dostaví za 22 měsíců a u skotu až za 48 měsíců.

Další výhodou ovcí proti skotu je, že v zimním období se chová pouze základní stádo, tzn. bahnice, jehnice pro obnovu stáda a berani. Jatečná jehňatamaximálně využijí pastvy v letním období a na podzim jsou prodána a poražena. Oproti skotu je tedy výrazná úspora krmiv v zimním období potažmo
nákladů na jejich výrobu. Nezanedbatelné jsou také nižší náklady na ošetřování zvířat.

Praktické výhody:
Intenzivní pastvou skotu na svažitých pozemích dochází rovněž k nesrovnatelně většímu tlaku končetin na zapojený drn. Celistvost drnu se tak značně naruší a obnažuje se holá půda. Tím se vytváří prostor pro agresivní plevele (šťovík, pcháč apod.), na svažitých pozemcích se rovněž zvyšuje nebezpečí eroze půdy.

Při chovu ovcí je riziko onemocnění, a tím snížení produkce popř. úhynu, rozloženo na více zvířat. Podle přepočtového koeficientu odpovídá jedné krávě 5 kusů bahnic. Jestliže se u krávy, chované bez tržní produkce mléka, objeví problémy s reprodukcí, je chována jeden rok, aniž by poskytla nějakou produkci. Pravděpodobnost, že se vyskytnou problémy s reprodukcí u pěti bahnic najednou, je velice malá. Rovněž může dojít k tomu, že tele onemocní, narodí se mrtvé nebo uhyne v pozdějším věku. Počítáme-li u ovcí s plodností 140–150%, narodí se od pěti bahnic 7–8 jehňat. Je málo pravděpodobné, že by se za normálních okolností všechna jehňata narodila mrtvá nebo uhynula. Výhodou chovu ovcí oproti skotu je, že zákon umožňuje provádět tzv. Domácí porážky, tedy že si chovatel může porazit vyprodukované zvíře pro vlastní potřebu.

Ovce má v poměru k délce těla delší trávící trakt než skot (skot 1:20, ovce 1:27). Díky tomu dokáže maximálně využít i méně hodnotná krmiva, nesmí však být zaplísněná, namrzlá apod.

Výživa ovcí
1 ha pastviny – uživí v letním období 30 – 40 kusů ovcí = 10 – 15 bahnic s odchovem

• dávka sena v zimě – nejméně 0,5 – 1,5 kg /den, při adlibitním krmení 3 – 4 kg/den
• láma - obilovin, luskovin, dávka 0,5 – 1,5 kg – slouží k dosycení, měla by být v zimním období vždy k dispozici
• plevy - ovesné, pšeničné,hrachové, jetelovin, dávka 0,2 – 0,5 kg

V zimě
– základem KD je seno, méně konzervovaná šťavnatá krmiva
krmí se 2x denně, přestávka 10 – 12 hod.

Typy pastvin pro ovce:
• Trvalé pastviny – podhorské a horské oblasti
• Krátkodobé pastviny – jetelotravní porosty – na 2-5 užitkových roků
• Dočasné nebo periodické pastviny – plochy pícnin na orné půdě = ozimé trávy, vojtěška, jetel, obilniny ke krmení na zeleno, směsky
• Příležitostné pastviny – strniště po obilí nebo řepce, brambořiště, řepniště, louky, sady, letiště, sport. hřiště,…brambořiště a řepniště jen pro starší ovce

• Doplňková krmiva při pastvě – suché krmivo, aby se zabránilo nadmutí
sláma – nejméně 0,5 kg na den, seno
plemenní berani – přídavek jádra – 0,3-0,5kg a sena
jehňata – seno – 150-300g, jádro 200-400g

Ustájení ovcí
Ustájovací prostory pro ovce by měly být vybudovány s co nejnižšími náklady. Měly by být dostatečně prosvětlené a vzdušné, ale bez průvanu. Obecně platí, že ovcím nevadí nízké teploty, ale nesnášejí vlhko a průvan.

Plocha stáje potřebná pro jednu bahnici se dvěma jehňaty je 1,3 – 1,5 m2. V ekologickém chovu jsou to minimálně 2 m2.

Ovce je možné taky chovat celoročně bez přístřeší. Tento způsob se v ČR stále více prosazuje a chovatelé, kteří takto ovce chovají, dosahují vynikajících výsledků.

Při chovu větších stád je nutné vybudovat zařízení, které slouží k manipulaci se stádem při stříži, odčervování, odběrech krve, třídění ovcí.

Odkazy
http://zviratkaa.blogspot.com/2006_01_01_archive.html
http://www.agronavigator.cz/ekozem/atta ... e_kozy.pdf
http://www.valasskakrajina.cz/uploads/media/ovce_01.pdf
http://fle.czu.cz/~hejcman/Prednasky/Ze ... e_kozy.pdf
Naposledy upravil(a) Razielka dne 09 črc 2008 21:21, celkem upraveno 1 x.




Uživatelský avatar
Razielka
říční
Příspěvky: 29
Registrován: 19 čer 2008 20:12
Kontaktovat uživatele:

Re: Chov ovcí - výkupní ceny

#3 Příspěvek od Razielka » 09 črc 2008 21:19

Obrázek
Obrázek

Uživatelský avatar
newerMore
mimozemský/á
Příspěvky: 811
Registrován: 19 čer 2008 19:13
Kontaktovat uživatele:

Re: Chov ovcí - fakta a výhody

#4 Příspěvek od newerMore » 09 črc 2008 23:32

Já jsem rozhodně pro ;-) Začít pár ovečkama co spasou trávu, kterou nebudeme muset sekat (a tím ušetříme další energii) a za to vyrobí mléko na sýr ;) Otázkou tedy asi je, kolik takových oveček bude potřeba. Mě osobně by na mou spotřebu mléka i sýra určitě stačila jedinná východofrízská ;-)
youtube?4qOvd1E_i7I
"Logic will get you from A to Z; imagination will get you everywhere." ;-) (Logika tě dovede od A do Z; představivost tě dostane všude.) ~ Albert Einstein

gray
polní
Příspěvky: 5
Registrován: 15 črc 2008 20:30

Re: Chov ovcí - fakta a výhody

#5 Příspěvek od gray » 15 črc 2008 21:07

jen drobne filozoficke dloubnuti... si myslite, ze soucastne ceny a hodnoty se udrzi po dobu minimalne deseti (slovy 10) let???
ovce fajn, dneska... je treba reagovat pruzne, jako mala rodinna firma... okamzite prizbusobeni poptavec...

Uživatelský avatar
Razielka
říční
Příspěvky: 29
Registrován: 19 čer 2008 20:12
Kontaktovat uživatele:

Re: Chov ovcí - fakta a výhody

#6 Příspěvek od Razielka » 17 črc 2008 16:45

Ceny se rozhodně neudrží, nicméně k nějakým větším výkyvům není v současné době důvod. Nicméně... :) nepočítám s tím jako s nějakou super výdělečnou ovčí farmou, ovce mají být součástí vesničky, sýr a maso na jídlo, vlna na zateplování a jehňata na pošmrdlání.

Uživatelský avatar
agemoo
nebeský/á
Příspěvky: 632
Registrován: 17 črc 2008 16:49
Kontaktovat uživatele:

Re: Chov ovcí - fakta a výhody

#7 Příspěvek od agemoo » 18 črc 2008 11:26

jehnata na posmrdlani.....nebo na kebab:)
btw jinak ano, ovce jsou fajn, clovek muze vic lenosit a to jeste ekologicky....akorat strasne smrdej. a spotrebovavaj vodu....na to jsem tu zadnou odkaz nenasel...tak jen upozornuji:)
SEM SE DA VLOZIT JAKEJKOLIV TEXT NEBO ODKAZ, KTERYM CHCETE SPAMOVAT VSECHNY A VSUDE KDE BUDETE NECO PSAT. JE TO DOBRE, ZE?:)
SAVE THE PLANET - KILL YOURSELF

Uživatelský avatar
lyn_x
nebeský/á
Příspěvky: 715
Registrován: 19 čer 2008 18:37
Bydliště: La Ter'

Re: Chov ovcí - fakta a výhody

#8 Příspěvek od lyn_x » 18 črc 2008 17:19

Odkaz na vodu je zatím jen v odkazech - oasisdesign.net

oprava, wajrou přidal něco ke kořenovým čistírnám odpadních vod do sekce "Bydlení";
časem bych navrhoval založit fórum zvlášť pro hospodaření s vodou

aktualizace: založeno fórum "Hospodaření s vodou"

Uživatelský avatar
Razielka
říční
Příspěvky: 29
Registrován: 19 čer 2008 20:12
Kontaktovat uživatele:

Re: Chov ovcí - fakta a výhody

#9 Příspěvek od Razielka » 18 črc 2008 21:22

agemoo píše:jehnata na posmrdlani.....nebo na kebab:)
nene... jehnata na posmrdlani A na kebab :)

Uživatelský avatar
newerMore
mimozemský/á
Příspěvky: 811
Registrován: 19 čer 2008 19:13
Kontaktovat uživatele:

Re: Chov ovcí - fakta a výhody

#10 Příspěvek od newerMore » 18 črc 2008 23:38

mňam... ale sníš to potom... respektive rozdejcháš vůbec že ti nekdo chce sníst mazlíčka? ...
youtube?4qOvd1E_i7I
"Logic will get you from A to Z; imagination will get you everywhere." ;-) (Logika tě dovede od A do Z; představivost tě dostane všude.) ~ Albert Einstein

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host