Kamenný mlýnek na mouku

Vybavení pro bydlení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
newerMore
mimozemský/á
Příspěvky: 811
Registrován: 19 čer 2008 19:13
Kontaktovat uživatele:

Kamenný mlýnek na mouku

#1 Příspěvek od newerMore » 19 led 2009 07:14

Domnívám se, že ke komfortu bydlení patří i nástroje či přístroje usnadňující chod domácnosti. Jedním z takových nástrojů by mohl být vlastní mlýnek, který semele ječmen, oves, jáhly, kukuřici, rýži, žito, pšenici nebo špaldu na čerstvou mouku.

Ligno Petit - ruční kamenný mlýnek (1.820,- Kč)
Fidibus 21 - elektrický kamenný mlýnek (6.450,- Kč)

PROČ PRÁVĚ CELOZRNNÉ VÝROBKY?

Výroba mouky je neodmyslitelně spjatá s pěstováním obilí. Ze začátku, když ještě neexistovali vyspělé technologie, nebyla ani bílá mouka. Ta se začala vyrábět asi před 200 lety. Bílý chléb nesměl chybět na žádné šlechtické oslavě. Tento pokrm byl jednou z výsad privilegovaných vrstev a vyhlášenou "delikatesou".

S rozvojem průmyslu se rozšiřovala i hromadná výroba bílé mouky. V roce 1870 byla poprvé použita ocelová mlecí tělesa a stará technologie využívající klasické kameny ustoupila. Dnes klasickou "zastaralou", ale přesto přirozenou technologii používají pouze některé národy v nejchudších zemích.

Na čem je založená výroba bílé mouky? Obilí je zbavované především vnější vrstvy zrna, obsahující velmi důležitou vlákninu, vitamíny, bílkoviny a minerály. Mouka tím "získala" na chuti a stala se lépe stravitelnější. Ale při takovémto vymletí je odstraňováno cca. 100 % vlákniny, asi 5 0% vápníku, 50 % draslíku, 100 % vitamínu E, vitamín B6, B1, železo, hořčík a niacín. Dnes již víme, že nízký příjem vlákniny, především té z celozrnných obilných výrobků, vitamínů, minerálů, stopových prvků, přispívá ke vzniku takových nemocí jako je arterioskleróza, obezita, cukrovka, zácpa, rakovina konečníku a tlustého střeva, impotence, zubní kaz a vypadávání vlasů.

Někteří odborníci tvrdí, že obilné výrobky obsahují kadmium. Je to pravda, ale obsahují i zinek, který neutralizuje toxické účinky kadmia. Zinek se nachází především ve vnější vrstvě zrna, která je při výrobě bílé mouky odstraněná. Kadmium se nachází uvnitř zrna. Odstranění vnějšího obalu obilného zrna tedy poměr zinku a kadmia obrátí ve prospěch kadmia, takže může dojít k projevu toxických účinků.

Bílá mouka také obsahuje jen polovinu kyseliny pantoténové a třetinu kyseliny foliové než celozrnná. V poslední době se stále více dostávají na náš trh výrobky z celozrnné mouky. V mnohých z nich jsou však vláknina, minerály a některé vitamíny přidány uměle. Jsou méně hodnotné než výrobky vyrobené z přírodně získané celozrnné mouky. Poznáte je tak, že jsou bělejší a jakoby jemnější. Nejsou tak "hutné" jako klasické celozrnné výrobky - chléb a pečivo. Celozrnná mouka, kterou si můžete zakoupit v obchodech s racionální vegetariánskou stravou, je také vyráběna na ocelových mlýnech. Klasická technologie je však pořád nepřekonatelná. Nedochází při ní k negativnímu působení kovu na jednotlivé látky v obilí. To se projevuje především ztrátou některých nestálých vitamínů a minerálů. Jejich obsah při výrobě mouky značně klesá.

Problémem je také otázka čerstvosti už vyrobené celozrnné mouky. Málokdo z kupujících si pozorně přečte, co je napsané na výrobku, který kupuje. V případě mouky by zde měl být uveden datum mletí. Celozrnná mouka je kvůli obsahu bílkovin a tuků v obalu zrna choulostivější na přetrvání kvality. Časem dochází k tzv. "žluknutí", oxidaci a celkovému znehodnocení. V neposlední řadě také ke ztrátě nebo zhoršení chuti z takovéto mouky vyrobených potravin. Trvanlivost se prodlužuje uchováním v chladničce při nízkých teplotách. Takto skladovaná mletá mouka může vydržet 7 - 14 dní. Ale už do týdne bychom ji měli využít. Jestliže máme skutečný zájem na tom, aby byly konzumované potraviny kvalitní, existují dvě možnosti. První spočívá v pozorném čtení nápisů na výrobcích (v našem případě sledování data mletí) a v důvěře, že jsou údaje pravdivé. Druhou možností spočívá v určitém zvýhodnění priorit. Jeho výsledkem je výroba vlastní kvalitní celozrnné mouky. K výrobě mouky v domácnosti nám pomůže vlastní opravdu přírodní, nezávadný mlýnek vyrobený ze dřeva a kamene.


youtube?4qOvd1E_i7I
"Logic will get you from A to Z; imagination will get you everywhere." ;-) (Logika tě dovede od A do Z; představivost tě dostane všude.) ~ Albert Einstein

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host